torstai 15. tammikuuta 2015

Eväät levällä

Proteiinia, ainkin jossain määrin.
Aloin todella selvittäämään vaihtoehtoja proteiinin lisäämiseksi ruokavalioon. Aika helpostihan sitä nykyään saa lihasta ja kaikennäköisistä tuotteistetuista maitoteollisuuden jäteaineista, mutta muovittonna en voi niitä syödä.

Lihaa saisi palvelutiskistä tai ihan lihakaupasta, joita Tampereellakin on useampi, mutta eihän se nyt voi ainoa vaihtoehto olla. Lihan kanssa ongelma on myös säilyvyys, jos sitä haluaa ostaa enemmän kuin yhden aterian tarpeisiin, sanotaan vaikka koko viikoksi tai kahdeksi. Liha on myös kalliimpaa tiskistä, mutta toisaalta monet valmiiksi pakatut lihan on aika huonolatuisia, jonka panin merkille vasta, kun olin hetken lihaa syömättä. PS:stä saa siemeniä, missä on aika paljon proteiinia, mutta niissä on myös paljon rasvaa. Hyvää rasvaa toki, mutta siementen kokonaisenergia on niin suuri, että pelkän proteiinin saamiseen nekin ovat huno vaihtoehto.

Maitotuotteet tosiaan ovat aivan mahdottomia saada muovittomina, jos ei lasketa itse maitoa, jota nyt ainakin Tampereella saa vaikka peltiämpärillä haettua Ahlmannilta ja onhan maito muutekin pahviin pakattu kaupassa, osa purkeista taitaa olla, jopa aika kevyesti pinnoitettuja, mutta pinnoitettuja kuitenkin. Toisaalta en aiemminkaan juuri käyttänyt maitotuotteita, muuta kuin herkuttelutarkoituksessa, joten en niitä kaipaa, eikä ne ehkä paras tapa proteiiniaan hankkia ole, vaikka helppo onkin.

Turvauduin taas Finelin, 'Eniten ja vähiten haun' apuun, mikä kertoi mielenkiintoista tietoa:
Viisi proteiinirikkainta elintarviketta, jotka on finelin kantaan kirjattu.
Ei näy lihaa tai maitotuotteita ensimmäisen kymmenen joukossa, erinäisiä proteiinijauheita ja teollisuuden raaka-aineita kyllä riittää. Listassa on eräs hyvin mielenkiintoinen ruoka-aine, itseasiassa seitsemäntenä listassa olevan soijarouheen lisäksi ainoa luonnollinen ruoka-aine kymmen parhaan joukossa.

Spirulina-levä

Aloin tutkimaan, että mitä kamaa spirulina on. Chlorella on tutumpi, kun hipsterit vetää sitä ravintolisänä/superfoodina ja noria saa merkein joka kaupasta sushin ympärille. Hieman tosin naureskelin chlorellan syöjiä, kun ne vetelee sitä kapseleina ja luulevat, että kahdella grammalla päivässä on jotain merkitystä. 

Norin ansiosta en pidät levän syömistä mitenkään erikoisena, joten aloin hakemaan, että saisiko spirulinaa jostakin vähän isommissa erissä, kuin 125 tabletin purkeissa (hintaan 50€/prk, koska superfood ja hipsterit). Saa sitä, E-Baysta ja Amazonista - ylläri. Kilon säkki on tulossa. Varmaan on muovia, mutta tässä kohtaa ei oikein ollut vaihtoehtoja, mutta ratkaisu tähänkin on jo suunnittelun alla.

Levähän tunnetusti on kasvi ja kasvit kasvaa, jos ne saa valoa. On olemassa aika montakin valmista kittiä spirulina-levän kasvattamiseksi kotona ikkunalla, eikä itsekään kasvatusaltaan rakentaminen kovin kummosta ole. Rakennustarvikkeet saa eläinkaupasta: Tarvitaan vain akvaario, ilmapumppu ja lämmitin. Vesikasvatuksessa ongelma on usein ravinteet, mutta spirulinan kasvatukseen saa valmiita ravinneseoksia, jos haluaa. Toisaalta, chilien kasvatuksesta olen oppinut, että aika hyvin se korsi mittaa ottaa ja kukkiakin tekee, vaikka olisikin vain pienessä turvepaakussa kivivillakuution sisässä vesipöntön päällä. Eli siis suunnitelmissa uuden huonekasvin hankkiminen. 

Siis avaruusruokaa kasvatukseen. Seuraavaksi varmaan etanafarmi... Toistaiseksi chilien mullasta toisinaan heräilevät  harsosääsket on ainoa hyönteisproteiini asunnossa, mutta ei niistä oikein ruoaksi asti riitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti