perjantai 2. tammikuuta 2015

Alku


Roskis on vielä täynnä muovia ja muuta turhaa pakkausjätettä joulun jäljiltä, vaikken onneksi lahjoja saanutkaan. Korkeareunaiset jäykät liha- ja jäätelöpakkaukset täyttävät roskapussin nopeasti varsinkin, kun kyseisiä tuotteita, kuten monia muitakaan, ei saa muunlaisessa paketissa.

Kyrsii...

Nyt alkaa muoviton tammikuu.

Tavoitteena toki vähentää roskaa enemmänkin, mutta kokeillaan ensin tammikuu empiirisenä testinä.

Suunnittelin toteutusta jo joulukuun alussa, mutta päättelin, että joulukuussa hommasta ei tule mitään, kun on kulutusjuhlakuukausi. Etukäteen oli jo tiedossa, että muutamissa tuotteissa ei muovia oikeen voi välttää, mutta ehkäpä niissäkin voi koittaa tehdä mahdollisimman vähämuovisia valintoja.

Yllätyksiä tuli toki heti, eilen krapuloissani tajusin, että kissanruokaa ei saa missään muussa, kuin muovipaketissa. Ja hygieniatuotteet tuppaavat olemaan muovipullossa. Toisaalta kulutan niitä niin vähän, että syksyllä ostetut aineet kestänevät tammikuun yli helposti. Molempia voisi tehdä itsekin, mutta taitaa hinta nousta vähän turhan korkeaksi, eikä se ihan vaivatontakaan ole. Hairahduin teeosastolle etsimään lohdutusta, mutta eipä sielläkään ollut kuin pari irtoteteelaatua, joita oisi kehdannut muovittomuuden puitteissa ottaa, eikä kumpikaan oikein houkutellut. Pitänee mennä PS:ään.

Tammikuu on toisaalta yllättävän helppo kuukausi aloittaa muoviton elämä. Kaupoissa on paljon syksyn juureksia ja kaalia, jota on kärrätty vihanneosastot täyteen joululaatikoita varten ja isot kaalit ja lantut ei tarvitse mitään turhia pussejakaan vaan ne voi nakata suoraan koriin.
Kalevan Prisman muoviton vihannesvalikoima
Myös vihannesosasto on aika masentava muovittomuuden näkökulmasta. Lähes kaikki on pakattu yksittäin muoviin tai kilon pusseihin ja ne harvat asiat, jotka eivät ole, ovat pääasiassa kalliinpia kuin valmiiksia pakatut toverinsa. Juustosta, tai maitotuotteista yleensäkään, taitaa olla turha unelmoida. Onneksi on kaali, pavut ja kauden vihannekset (lantut).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti